Otsing lehelt:
Kalaroogade retseptid »
Rain K??rsti peo?htu kalasoovitused
Praetud forell mandli-peekoni kattega serveeritud hõõgveinis hautatud köögivilja padjal

Forellifileed 1 kg
Soola näpu otsaga
Purustatud musta pipart näpu otsaga
Piima vastavalt vajadusele
Jahu vastavalt vajadusele
Võid 2 spl
Oliiviõli vastavalt vajadusele
Mandlilaaste 6 spl
Toorsuitsu peekonit 100 g
Sidrunit 1 k
Hakitud peterselli 2 spl

Porgandit 2 keskmist tk
Sibul 1 keskmine
Roheline sibul üks punt
Paprika, punane 2 keskmist
Kaalikas väiksemast kaalikast
Hõõgveini 2 dl
Kaneelikoort 2 tk
Vaniljekaun 1 tk

Tee nii:
Puhasta köögiviljad ja haki peeneteks ribadeks. Võta pott ja aseta tulele. Lisa veidi oliiviõli ja prae köögivilju 1 minut. Nüüd lisa hõõgvein, kaneelikoor ja vaniljekaun. Lase keema tõusta ja hauta madalal tulel 10 minutit. Vahetult enne serveerimist lisa 4 cm pikkusteks lõigatud rohelise sibula varred. Maitsesta soola ja pipraga.
Puhasta forellifilee luudest ja lõika umbes 200-250g tükid. Aseta pann tulele ja vala pannile veidi õli. Forellitükid kasta piima sisse ja paneeri jahus. Aseta paneeritud forelli tükid pannile ja prae kuldpruuniks. Siis pane kala 160 kraadisesse ahju 5 minutiks järelküpsema.
Lõika toorsuitsupeekon õhukesteks ribadeks. Sidrunikoorest tee strimla noaga õhukesed ribad ja pigista sidrunist mahl välja. Võta pann ja aseta pliidile. Lisa või ja pruunista selles peekon ja mandlilaastud. Nüüd lisa sidruni mahl, strimlad, veidi soola ja pipart ning hakitud petersell.
Tekita taldrikule kurnatud köögiviljast padjake, selle peale forell. Forellile tõsta lusikaga mandli-peekoni segu ja vala veidi vedelikku pannilt. Lõpetuseks lisa tillioksake.




Vahemere-pärane kalasupp

‘Haugi fileed 200 g
Krevette 200 g
Kooritud ja viilutatud porgandit 2 keskmist
Viilutatud tomatit 2 suuremat
Hakitud varssellerit 1 vars
Viilutatud sibulat 1 keskmine
Oliiviõli vastavalt vajadusele
Vett 1,5 L
Sidruni mahla 1 sidruni
Soola ja pipart

Tee nii:
Puhasta kala luudest ja pese külma vee all puhtaks. Lõika kuubikuteks. Võta pott ja aseta tulele koos oliiviõliga. Kuumale õlile lisa köögiviljad ja pruunista kergelt. Siis lisa kalakuubikud ja prae kergelt. Nüüd lisa vesi ja keeda pool tundi. Püreeta supp ja lisa sidrunimahl ja maitsesta soola ja pipraga. Pane juurde krevetid, keeda veel mõni minut ja serveeri koos sidruni või sidruni mahlaga.






Pannil hautatud ahvena filee serveeritud rohelise salatiga

Frisee salatit 100 g
Lollo–Rosso 100 g
Oliiviõli
Sidruni mahla
Soola
Purustatud musta pipart

Pese salatid ja rebi väikesteks tükkideks. Aseta kaussi ja sega läbi. Nüüd jaota neljale taldriku keskele kuhilasse ja tilguta salatile peale oliiviõli ja sidrunimahla. Raputa ka natuke soola ja pipart. Seejärel valmista ahvenafilee.

Ahvena fileed 8 tk
Hakitud sibulat 4 spl
Võid 2 spl
Hakitud peterselli 1 spl.
Valget veini 1 dl
Purustatud musta pipart maitse järgi
Soola maitse järgi

Võta pann ja aseta tulele. Soojale pannile aseta või ja sulata. Nii pea kui või on sulanud lisa hakitud sibul ja petersell. Sega ja prae 30 sekundit ja lisa siis rulli keeratud ahvena filee. Rullid võid kinnitada ka hambaorgiga. Nüüd lisa vein, kata pann kaanega ja hauta 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Võta kala pannilt ja aseta salatipadjale. Tilguta kala peale ka pannilt leent.



Krevetid gratineeritud sinihallitusjuustuga

Kooritud krevette 300 g.
Ananassi kuubikuid 100 g.
Konjakit 3 spl.
Sinihallitus juustu 75 g.
Purustatud musta pipart
Oliiviõli

Võta pann ja aja kuumaks. Lisa pannile oliiviõli, ananassikuubikud ja krevetid. Prae 10 sekundit ja lisa siis konjak. Sega korralikult läbi ja võta pann tulelt. Aseta krevetid kuumuskindlasse madala servaga nõusse ja raputa peale veidi musta pipart. Pudista nüüd peale sinihallitusjuustu ja aseta eelsoojendatud ahju. Ahi pane grill-reziimile ja küpseta kõrgeimal ahjuastmel seni kuni juust on kuldpruun. Serveerimisel kaunista hakitud peterselliga ja juurde võid serveerida ahvena salatimiksi.








MARINEERITUD RÄIMED

500g räimi
soola, pipart
lauaäädikat või sidrunimahla
jahu
rasva
1 klaas heledat
aedvilja-, tomati- või aedvilja-tomati marinaadi
Räimi võib marineerida mitmel viisil ettevalmistatult.
- räimedel eemaldatakse pea ja sisikond, luud jäetakse sisse
- räimedel eealdatakse pea, sisikond ja luud, nii,et kalad seljalt kokku jäävad. Puistatakse maitseained peale ja keeratakse rulli.
Pärast pea, sisikonna ja luude eemaldamist ja maitseainetega ülepuistamist pannakse kalad kahekaupa kokku, nahapooled väljas.
Räimi hoitakse maitseainetega ja äädikaga piserdatult 20-30 minutit, siis kastetakse jahusse ning praetakse helepruuniks. Jahtunud kalad laotakse purki või kaussi, vahele ja peale tõstetakse marinaad. See peab veidi üle kalade ulatuma. Hoitakse külmas.

Allikas: www.retsept.ee

SÕÕRIKUTENA PRAETUD KALA

700 g kala (haug, turks, koha, hõbeheik jt.),
jahu,
1 muna,
2 spl. piima või vett, s
oola, (pipart),
praadimiseks õli.

Puhastatud ja pestud kala lõigatakse koos selgrooga 2-3 cm laiusteks sõõrikulõikudeks, puistatakse peale peent soola, pipart ja lastakse umber 10 minutit seista. Paneeritakse jahus või jahus ja muna-piima segus, praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolt helepruuniks ja lastakse praeahjus või pliidil nõrgemas kuumuses veel küpseda. Antakse lauale keedetud või praetud katulite, kartulipudru, hautatud aedviljaga. Juurde sobib tomati-, sinepi-, roosa piimakaste jt.

Allikas: www.retsept.ee


JUUSTUGA PANEERITUD PRAETUD KALA

500 g kalafileed,
2 muna,
2 spl. vett või piima,
4 spl. riivitud juustu,
soola, (punast pipart, vürtsikastet),
praadimiseks õli.

Suuremad kalatükid pannakse kuuma nõrgalt maitsestatud vette ja hoitakse samas temperatuuris 5-6 minutit. Vett olgu nii palju, et see parajasti kala katab. Seejärel tõstetakse kalatükid vahukulbiga välja ja pannakse majapidamispaberile tahenema. Muna klopitakse lahti, lisatakse vesi, maitseained, riivitud juust. Kalatükid kastetakse paneerimissegusse, praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolt helepruuniks, lastakse nõrgemas kuumuses veel mõni minut küpseda.
Valmis kalatükid asetatakse soojendatud vaagnale. Kurnatud praadimisleem valatakse üle. Juurde antakse keedetud roos-või lillkapsast, porgandeid, kartuleid, sõmerat riisi.

Allikas: www.retsept.ee

SEENTE JA KOOREKASTMEGA ÜLEKÜPSETATUD KALA

500 g kalafileed,
soola,
jahu,
praadimiseks õli,
½ klaasi hakitud seeni,
1 sibul,
margariini,
riivsaia, riivitud juustu.

Kaste: 2 spl. margariini, 2 spl. jahu, 1 klaas kalaleent, 1 klaas hapukoort.

Kalafilee lõigatakse tükkideks, puistatakse peale soola, veeretatakse jahus ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks. Hakitud sibul ja seened kuumutatakse margariinis. Koorekaste valmistatakse eraldi. Õlitatud vormi pannakse praetud kalatükid, peale seened ja sibul, koorekaste valatakse üle. Peale puistatakse riivitud juustu või riivsaia ja võitükikesi. Küpsetatakse praeahjus (225 kraadi juures) 20-25 minutit. Toit peab pealt olema helepruun.
Lauale antakse keedetud kartulite või kartulipudru ja hautatud aedviljadega.

Allikas: www.retsept.ee

AHJUKALA

1 suurem karpkala
taluvõid
tilli
basiilikut
sidrunipiart
valget pipart
1/2 sidrunit
sinepiseemneid (soovi korral)

Puhasta kala. Eemalda soomused, nahk jäta alles. Täida kalakõht või, tilli, basiiliku, sidruniviiludega, valge pipra ja/või sidrunipipraga. Keera kala fooluimisse ja küpseta ahjus 200-220°C u. 20 min. Paki kala lahti vaagnale, või moodustab kastme ja nautige.
Soola on parem lisada valmistoidule, algul lisades tapab ära kala eheda maitse.

Allikas: www.retsept.ee


INGVERIFORELL LAIMIPASTAGA

2 forellifileed
50 gr taluvõid
üks pöidlasuurune tükk ingverit
pisut valget veini
soola
piprasegu
suhkurt
3 pakki kiirnuudleid
2 laimi
kalapuljongikuubik
pisut maisitärklist

Puhasta forellifileed küljeluudest. Aseta ahjuplaadile ja maitsesta soola-pipraseguga. Koori ingver ja haki peeneks. Sega toasooja võiga. Määri ingverivõi samuti forellifileedele ja piserda peale pisut veini. Küpseta ahjus temperatuuril ca 180-200º C valmis.
Mudi kiirnuudlite pakki, et neid veidi purustada ja kalla nuudlid kuumakindlasse kaussi. Lase vesi keema, riivi vette kahe laimi koor, pigista ühe laimi mahl ning purusta üks kalapuljongikuubik. Vajadusel lisa pisut suhkrut, et haput maitset tasakaalustada ning paksenda vähese maisitärklisega. Kalla kastet nuudlitele niipalju, et need oleksid kaetud. Sega pisut ning kata kaanega ja lase nuudlitel paisuda. Serveeri koos forelliga.

Allikas: www.retsept.ee

AHJU - RÄIMERULLID

300 gr. räimefileed (ka rääbis sobib)
soola, musta pipart
1 dl hakitud peterselli
4 peenestatud küüslauguküünt
3-4 spl. oliivõli
1 d valget veini
näpuotsatäis valget veini

Aseta räimefileed, nahk allpool, töölauale ja maitsesta soola ja pipraga. Puista peale ohtralt peterselli ja küüslaugutükikesi. Keera filledest rullikesed ja aseta ahjuvormi või süvisega plaadile üksteise kõrvale. Vormi põhja vala valge vein ja räimede peale oliivõli ja soola. Kata vorm pealt küpsetuspaberiga. Küpseta räimi 200-kraadises ahjus u 30 minutit. lase jahtuda ja raputa peterselliga üle. Paku leiva ja oliividega.

Allikas: www.retsept.ee

 

KERGELT HAUTATUD VALGE KALA FILEE

1 kg valge kala fileed
3-4 oksa tillivart
2 spl võid
2 dl valget veini
1 dl vett
3-4 tk küüslaugu küünt, viilutatuna
3 viilu sidrunit
1 spl Santa Maria kalakastet
küpsetuspaberit panni katmiseks

Võta värske valge kalafilee, lõika see portsjoniteks. Pane pannile või, vesi, valge vein, sidruniviilud, küüslaugu viilud, tillivarred ja kalakaste. Lase keemiseni ja keera kohe kuumus nii maha, et see ainult mulksub kergelt. Nüüd pane pannile kalatükid ja kata pealt küpsetuspaberiga selleks, et kogu aurustuv vedelik kukuks kala peale tagasi. Võid kasutada ka potikaant aga paber on parem, kuna see on tihedalt kontaktis kalaga ja jääb selline efekt, nagu kala oleks üleni vedelikus. Nüüd keeda väga- väga vaikses kuumuses kala selles vedelikus ca 6-7 minutit (kõik muidugi oleneb kala paksusest ja suurusest ja lihaskoe tihedusest) kuni see saab valmis. Järelejäänud vedelik kasuta kastmeks järgmises etapis.

Allikas: www.retsept.ee


SUITSULÕHE LAHTINE PIRUKAS

Täidis:
275 g suitsulõhet
6 tk muna, klopituna
150 ml piima
300 ml vahukoort
2-3 spl hakitud värsket tilli
2 spl kapri marju, hakituna
soola, pipart
salatilehti ja värsket tilli kaunistuseks

Taigna jaoks:
2 keskmist tärkliserikast kartul
225 g nisujahu
115 g võid, pehmena
½ tk muna, klopituna
2 spl külma vett

Tee kõigepealt tainas. Keeda kartul soolases vees umbes 15 minuti jooksul pehmeks, nõruta hästi kolandris ja pane potti tagasi. Tee sellest pudrunuia abil kartulipüree. Sega juurde muna jahtunud kartulisegule.
Võta teine nõu, kuhu sõelu jahu ja lisa ka või. Sega need omavahel. Sega nüüd hulka ka muna-kartulisegu ja lisa vajadusel külma vett, kui tekstuur on liiga tihke.
Rulli tainas, võta küpsetusvorm ja kata see taignaga. Liigne tainas lõika ära. Jahuta tainast umbes 1 tund külmikus.
Kuumuta ahi 200˚-ni.
Lõika lõhe tükkideks ja pane kõrvale.
Sega omavahel munad, piim ja vahukoor. Lisa kaprimarjad ja maitsesta soola (ole ettevaatlik, kuna lõhe on soolane) ning pipraga. Sega ka hulka suitsulõhe ja till.
Võta küpsetusvorm koos taignaga külmikust välja, tee sellele kahvliga mõned sälked ja kalla täidis sinna sisse.
Küpseta ahjus 35-45 minutit, kuni pirukas on pealt mõnusalt pruun.

Allikas: www.retsept.ee

KÜPSETATUD FORELLIFILEE SINIHALLITUSJUUSTU KASTMEGA

300 g forellifileed
30 g hakitud metsapähkleid
sidrunimahla, soola, tilli

Kaste:
150 ml 35% rõõska koort
50 gr sinihallitusjuustu

Haki pähklid ja rösti rasvata pannil. Maitsesta forellifilee sidrunimahla, soola, pähklite ja tilliga. Aseta kalafilee fooliumiga kaetud küpsetusplaadile ning küpseta 10-15 minutit 175–190 ºC.
Kastme valmistamisel kuumuta koor keemiseni, lisades hallitusjuust kuni kaste pakseneb.
Kaunista serveerimisel sidrunilõikude, redise ja värske tilliga. Lisandiks: sõmer riis, praetud köögivili, toorsalat.

Allikas: www.retsept.ee


KREEMJAS LÕHESUPP

6 sl oliiviõli
1 sibulat
1 väikest porrut
1 punast paprikat
2 kuni 3 küünt küüslauku
1 sidrunit
2 loorberilehte
400 g purustatud tomatit
1 l kala- puljongit
noaotsatäis paprikapulbrit
800 g nahata lõhefileed
2 dl 10% rõõska koort
noaotsatäis meresoola
noaotsatäis musta pipart

Serveerimiseks:
röstitud saia
vikerforelli kalamarja
värsket aed-harakputke

Valmista ette aedviljad. Kuumuta potis õli, lisa aedviljaribad ning hauta neid kaane all aeg-ajalt segades 15 minutit.
Lisa riivitud sidrunikoor, sidrunimahl, loorberilehed ja purusttud tomatid. Hauta 5 minutit.
Lisa kalapuljong, paprika ja hauta veel 30 minutit.
Hautamise lõpupoole lisa nahata tükeldatud lõhefilee.
Püreesta supp.
Lisa rõõsk koor, maitseained ning kuumuta õrnalt läbi.
Serveeri röstitud saiaviilude, kalamarja ja hakitud aed-harakputkega.

Allikas: www.retsept.ee

MARINEERITUD SUITSURÄIMED

2 kg suitsutatud räime
ohtralt hakitud värsket tilli
Marinaad:
0.5 dl sidruni mahla
0.5 dl valget veiniäädikat
1 dl rapsi- või oliiviõli
4 kuni 5 küünt purustatud küüslauku
0.5 tl sidrunipipart
maitse järgi soola
Fileeri suitsuräimed ettevaatlikult. Kui kasutad valmisfileid, siis eemalda nahk. Laota fileed vaheldumisi tilliga kaanega vormi.
Sega marinaadiained omavahel ja vala suitsuräimedele. Lase umbes ööpäev maitsestuda. Sega vormi paar korda ettevaatlikult, et kalad ühtlaselt maitsestuksid. Serveeri rukkileiva ja/või uute kartulitega.

Allikas: www.retsept.ee


JÕULULÕHE

1 kg lõhefileed
meresoola
Määrimiseks:
2 sl prantsuse sinepit
1 sl hakitud tilli
1 sl hakitud murulauku

Peale:
riivitud kuivik- ehk näkileiba

Puista luudest puhastatud lõhefileele meresoola ning lase umbes tund aega maitsestuda. Pühi kõik sool ära.
Sega paneeringuained omavahel. Tee lõhesse iga 3 cm tagant sisselõige, pintselda sinepiseguga. Puista peale näkileivapuru.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 25 minutit.
Serveeri peedikastmega, juurde klassikalised jõululisandid.

Allikas: www.retsept.ee


KALAMARJASÜDAMED

7 kandilist viilu täisterarukki- leiba (u 500 g)
1 dl 35% rõõska koort
120 g paksemat hapukoort
1 väikest sibulat (u 30 g)
1 sl sidruni mahla
hakitud tilli
musta pipart
150 g soolatud vikerforelli kalamarja
Kaunistuseks:
50 g soolatud vikerforellimarja
tilli
musta pipart

Nõruta soolatud kalamari kohvifiltris. <Vahusta rõõsk koor ja peenesta sibul hoolega. Sega vahukoore hulka hapukoor, sibul, sidrunimahl, till, pipar ja kalamari. Pane veidikeseks külmkappi tahenema.Nõruta kaunistuseks mõeldud kalamari samuti kohvifiltris.
Võta igast leivast väikese südamekujulise piparkoogivormiga 3 südant, nii et kokku saad 21 südant. Määri kalamarja-kooresegu leivasüdametele. Kaunista kalamarjatupsude, tilli ja pipraga.
Hoia serveerimiseni külmkapi

Allikas: www.retsept.ee


LUTSUHAUTIS

1 kg terve lutsukala
1 sibulat
vett
1 kuni 2 sl nisujahu
2 sl võid
2 dl rõõska koort
soola

Vürtsikotike:
10 tera vürtspipart
1 loorberilehte

Puhasta luts ja aseta tükeldatud kala hakitud sibula ja vürtsikotikesega keevasse vette. Keeda 5-8 minutit.  Võta kalatükid ja vürtsikotike puljongist välja.
Kastme paksendamiseks sulata potis või, lisa jahu. Kalla peale kalakeeduleent ja rõõska koort. Maitseta soolaga. Puhasta kala luudest ja pane kalatükid kastmesse.
Serveeri lutsuhautist õhulisel kartulipudrupadjal. Lisandiks sobivad hästi kiirmarineeritud kurgid.

Allikas: www.retsept.ee

KALA SALAT

250 g konserv kala õlis
makarone
tomateid
majoneesi
soola

Keeda makaronid ja sega kala ja viilutatud tomatitega. Peale pane majoneesi.

Allikas: www.retsept.ee


KALAPATEE

400 g kalafileed
1 sibul
2 muna
1 dl riivsaia
1 dl hapukoort
maitse järgi soola
jahvatatud valget pipart

Lõika sibul ja kala tükkideks ning töötle koos kõigi muude ainetega köögikombainis ühtlaseks seguks. Määri väiksem ahjuvorm pehme margariiniga ja tõsta kalasegu vormi. Küpseta veevannis (suuremas vormis, millesse on kallatud keeva vett) 175 kraadi juures 45-50 minutit. Maitseb ühtviisi hästi nii kuumalt kui ka külmalt.

Allikas: www.retsept.ee


SUITSUKALA-RIISI AHJUROOG

1,5 dl pikateralist riisi
1 kana-või kalaleemekuubik
5 dl vett
200 g puhastatud suitsukala
1 väike porru
2 sl peenestatud tilli
0,5 tl sidrunipipart
3,5 dl piima
3 muna
sool

Keeda riis leemekuubikuga maitsestatud vees pehmeks.
Lõika porru valge osa hästi peeneks ja sega riisi hulka koos kalatükikeste , tilli ja sidrunipipraga.
Tõsta segu pehme margariiniga määritud ahjuvormi. Mikserda munad piimaga lahti, maitsesta soolaga ning kalla riisisegule. Küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit.

Allikas: www.retsept.ee

SUITSUKALAPIRUKAS

kohupiima-muretaigen:
125 g kohupiima
125 g margariini
2 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Kate:
1 porru
300 g puhastatud kuumsuitsukala
värsket tilli või murulauku
0.25 tl jahvatatud valget pipart
vajadusel soola
150 g riivjuustu
3 muna
3 dl kohvikoort

Mikserda pehme või toasooja kohupiimaga läbi, lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja töötle ühtlaseks.
Vajuta taigen sõrmedega suure, 28 cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ja seintele ning pane külma. Lõhesta porru pikuti ja pese muld kihtide vahelt välja. Lõika õhukesteks viiludeks ja hauta õlis pehmeks.

Lõika puhastatud kala tükikesteks. Mikserda munad kohvikoorega lahti ja lisa maitseained vastavalt kala soolasusele.
Pane kalatükid ja porru taignale ning kalla munapiima peale.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit.

Allikas: www.retsept.ee

ISUÄRATAV KILUVORM

0,5 kg värsket kilu
50 g taluvõid
1-2 mugulsibulat
1 tomat või ketshupit
riivitud juustu
0,5 kl vett
soola
tilli
petersellilehti

1.Puhasta ja pese kilud ning pane 1 tunniks külmkappi vähese soolaga seisma.
2. Määri u. 24 cm läbimõõduga vormi põhi ja küljed võiga.
3. Lao kilud ühtlase kihina, vaheldumisi sibula- ja tomatirõngastega, vormi.
4. Kata pealt ülejäänud või laastudega, siis sibula- ja tomatirõngastega (võib ka paprika)
5. Kalla vesi ettevaatlikult, et muud kraami laiali ei uhuks.
6. Lõpuks raputa peale riivjuust ja till ning petersell.
7. Küpseta 200°C ahjus, pool tundi.
Söö heade keedetud kartulitega ja joo juurde hapupiima või keefiri. Odav ja hea!

Allikas: www.kokaraamat.ee

ANGERJAS ÕLLES

750 g angerjat
0,25 l heledat õlut
0,4 l vett
1,25 dl punast veini
1 keskmine sibul
1/2 kauna punast paprikat
1/2 loorberilehte
soola
veidi tärklist
1.Pese ja puhasta angerjad (vanal angerjal eemalda nahk) ning lõika tükkideks.
2. Sega kokku õlu, vesi, punane vein, peeneks hakitud sibul, viilutatud paprika, loorber ja sool ning aja keema.
3. Lisa kala ja aja keema.
4. Keeda nõrgal kuumusel 25 minutit.
5. Kurna puljong, lisa veidi tärklist ja maitseta. Pane puhastatud kalatükid puljongisse tagasi. Serveeri kuumalt.

Portsjone
2-3
Valmistusaeg
u. 30 min

Allikas: www.kokaraamat.ee

FORELLIOMLETT

400 g kergelt soolatud või marineeritud forellilõike
veidi õli praadimiseks
1 väike paprika
1 sibul või tükk porrulauku
4 muna
4 sl piima või vett
soola
lehtsalatit
tilli
tomatit
piiniaseemneid

1.Kalla kalalõigud õlitatud pannile ja kuumuta väikesel tulel. Lisa tükeldatud köögivili ja hauta pehmeks.
2. Klopi munad piimaga segi ja lisa maitseks veidi soola. Vala munapiim pannile ja jätka kuumutamist. Sega mõned korrad ettevaatlikult ja jäta omlett väheses kuumuses tahenema.
3. Lõigu lehtsalat õhukesteks ribadeks ja lisa maitseks mõni lusikatäis piiniaseemneid.
4. Serveeri rukkileiva ja tomatitega.

Portsjone
3-4
Valmistusaeg
u. 15 min

Allikas: www.kokaraamat.ee

JANNSONI KIUSATUS

8 keskmist kartulit
1-2 mugulsibulat
1 karp naturaalset kalakonservi
0,3 l koort
2 sl võid
1 sl riivsaia
1 tl soola

1.Sibul tükeldatatakse ning pruunistatakse rasvas. Kartulid kooritakse ja tükeldatatakse tuletikukujulisteks tükkideks või riivitakse jämeda riiviga.
2. Pooled kartulitest laotakse määritud vormi põhja, peale asetatakse sibulad, kalatükid ning kaetakse ülejäänud kartulitega. Peale valatakse kalaleem ja pool koorest. Ülejäänud soolaga maitsestatud koor lisatakse küpsetamise lõpupoole.
3. Riputatakse üle riivsaiaga. Küpsetatakse 225°C juures tund aega. Serveeritakse toorsalati või marineeritud köögiviljadega.

Valmistusaeg
umbes 1,5 tundi

Allikas: www.kokaraamat.ee

KALA- VÕI KALAMARJAKOOK

500 g kalatükke või värsket kalamarja (haugi-, siia-, koha-, ahvenamari vms.)
1 mugulsibul
2 sl võid
3 keedetud kartulit
1-1,5 kl piima
3 muna
soola
musta jahvatatud pipart

1. Puhasta ja peenesta kalatükid või kalamari, sega võis hautatud sibula ja pudruks tambitud keedetud kartulitega.
2. Lisa piim, maitseained ja munakollased, kõige lõpuks vahustatud munavalge.
3. Vala segu rasvainega määritud pannile või vormi ja küpseta ahjus.

Allikas: www.kokaraamat.ee


KALAKOTLETID

500 g kalafileed (nt. haug)
100 g kuiva saia
1/2-3/4 kl piima või vett
1-2 mugulsibulat
1 sl võid
soola
pipart
riivsaia
praadimiseks toiduõli

1.Leota sai piimas või vees täiesti pehmeks.
2. Aja kala ja sai läbi hakkmasina, lisa hakitud ja võiga läbipraetud sibul, maitsesta ja klopi hästi ühtlaseks massiks.
3. Vormi riivsaias veeretades ümmargused või piklikud kotletid ja prae kuumas õlis mõlemalt poolt helepruuniks.
4. Serveeri kalapuljongist valmistatud tomati- või hapukoorekastmega, keedetud või praetud kartulite või sõmera keedetud riisi ja hautatud köögiviljaga.

Portsjone: 4

Allikas: www.kokaraamat.ee

ANGERJAS TILLIKASTMES

‘750 g noort angerjat
veidi sellerijuurt
1 väiksem sibul
1 vars estragoni või tüümiani
1 salvei leht
40 g margariini
40 g jahu
2 sl hakitud tilli
0,75 l vett

1.Pese ja puhasta angerjad (vanal angerjal eemalda nahk) ning lõika tükkideks.
2. Puhastatud sellerijuur ja sibul keeda soolaga maitsestatud vees u. 10 min.
3. Lisa estragon ja salvei. Aja uuesti keema, tõsta pott pliidilt ja lase tõmmata 10 min.
4. Pruunista haudepoti põhjas margariiniga jahu. Lisa kurnatud puljong ja keeda pidevalt segades paar minutit.
5. Lisa angerjatükid kastmele ja kuumuta veel 15 minutit (ära lase keema).
6. Lisa hakitud till.
7. Serveeri keedetud kartuliga. Eriti hea varajase kartuliga.

Portsjone: 2-3
Valmistusaeg: u. 45 min

Allikas: www.kokaraamat.ee

FORELLIPUDING

400 g kergelt soolatud forelli
8-10 kartulit
1 mugulsibul
kimp tilli
võid vormi määrimiseks

Munasegu:
4 muna
4 dl piima
valget pipart

1. Koori kartulid ja sibul, viiluta. Lõika forell ribadeks.
2. Määri ahjuvorm võiga. Lao vormi valheldumisi kihiti - kartuliviilud, forelliribad, hakitud till.
3. Vahusta munad, piim ja lisa valge pipar. Vala munasegu pudingi peale.
4. Küpseta eelkuumutatud ahjus 225°C juures, kuni puding on tardunud ja kartulid pehmed, umbes 45-50 minutit.
Serveerimisel paku juurde või vala peale sulatatud võid.

Portsjone: 4

Allikas: www.kokaraamat.ee

HEERINGAS SINEPIKASTMES

6 leotatud heeringafileed

kaste:
6 sl tumedat sinepit
2 sl prantsuse sinepit
2 sl suhkrut
1 sl fariinsuhkrut
3 sl õli
hakitud tilli
1/2 tl soola
musta pipart
1.Lõigu heeringas 2 cm tükkideks.
2. Sega kokku kaste ja pane heeringatükid kastmesse.
3. Pane külmkappi kogu ööks tõmbama.

Portsjone: 6-8

Allikas: www.kokaraamat.ee


HAUG JUUSTUKASTMES

1 haug (u.1,6 - 2 kg)
u. 150 g külmutatud spinatit
2 sl valget veini või vett
Ŋ sidruni pigistatud mahl
Ŋ tl soola
ŧ tl valget pipart
1 - 2 küüslauguküünt

KASTE:
1 väike sibul
1 tl värsket tüümiani või Ŋ tl kuivatatud tüümiani
2 Ŋ dl piima
2 dl lahjat koort
1 sl margariini või võid
1 sl nisujahu
2 munarebu
Ŋ tl soola
ŧ tl valget pipart
3 sl riivitud parmesaani või muud tugevamaitselist riivjuustu
1 - 2 sl riivsaia

1.Osta kalafileed või fileeri kala ise ja eemalda kõik luud.
2. Sulata ja nõruta spinat tihedas sõelas.
3. Pane spinat kastrulisse või potti. Lisa vein, sidrunimahl, sool, pipar ja purustatud küüslauk. Lase mõni minut kaane all haududa.
4. Tee kaste; Koori ja haki sibul. Pane see potti ja puista tüümian pinnale. Lisa piim. Lase keema ja keeda umbes 5 minutit.
5. Kalla koor peale ja lase keema.
6. Hõõru rasv ja jahu kokku ning lisa kastmele. Keeda kastet veel umbes 5 minutit, kuni see muutub paksuks.
7. Tõsta pott tulelt. Lisa munarebud ükshaaval, kogu aeg kloppides. Maitsesta soola, pipra ja riivjuustuga.
8. Kui fileed ei mahu vormi, lõika nad pooleks. Pane pool kaladest määritud ahjuvormi põhja.
9. Kata kala pealt spinatiga. Aseta ülejäänud kala spinatile ja kalla kaste peale. Puista pinnale riivsaia.
10. Küpseta ahjus keskmisel kõrgusel 225 kraadi juures umbes 20 - 25 minutit.
Hüva nõu:
Kui värsket spinatit on saada, kasuta seda. Kupata lehed ja järgi retsepti. Selle toidu võib teha ka ahvenatest.

Portsjone: 4

Valmistusaeg: u. 45-75 min, millest 20-25 min ahjus

Allikas: www.kokaraamat.ee

AHJU LATIKAS

Latikas(1-2kg)
Või
6 pestud väiksemat kartulit
Tilli
sidrunipipart
kalamaitseaine
Majoneesi ja hapukoort
Till
2 tomatit

Puhasta latikas,nii soomustest kui ka sisikonnast.Määri soolaga seest ja väljast ning jäta paariks tunniks seisma.Seejärel lõika latikas seljapealt lahti kuni selgrooni.Lisa kala sisse ja peale sidrunipipar ja kalamaitseaine.Aseta kala vaagnasse mis on fooliukiga kaetud.Pane kalale peale võid(ka sisse),natuke tilli,mahuta kuhugi serva ka kartulid ja tomatisektorid.Nüüd vala see kala üle majoneesi ja hapukoorega ning mässi ilusti fooliumisse kogu see kupatus.
Küpseta 225 kraadi juures olenevalt kala suurusest 1h-1,5h

Allikas: www.kalale.ee

 


LAHJA KALATOIT KÕHUKATELE KALAMEESTELE    

Võtke üks suvikõrvits (ehk siis kabatshok) – suurus oleneb söögiisust või saadavusest – koorige see, lõigake pikiti pooleks, eemaldage pehme sisu koos seemnetega – saate kaks laevukest – pange kummagi põhja paksult tilli ja rohelist sibulat, siis aroomisoola parasjagu palju, et kabatshok ka maitse sisse saaks, seejärel täitke kuhjaga kalafilee tükkidega (kasutada võib mistahes kala, aga lahjemad on sellised valged kalad nagu näiteks haug, koha, linask – vältida võiks angerjat, lõhet, heeringat), raputage veelkord üle aroomisoola ja sidrunigakalamaitseainega. Kõige peale pange parasjagu Felixi jogurtimajoneesi ning kaunistuseks veel tilli või peterselli. Laevukesed siis ahju (soovitav on külgevõtmatu ahjuplaat, et ei peaks rasvainet panema) ja 220 kraadi juures 45 min – 1 tund olenevalt kabatshoki suurusest. Juurde serveerige keedukartulit.

Allikas: www.kalale.ee

KILU SNÄKK

võtke 2 viilu leiba määrige võiga kui on,siis pange kilud peale(puhastatult või ilma)pange ikka leib täis kiludest, otsige välja roheline sibul ja tükeldage peale.siis pange muna(keedetud)mis on viilutatud,pange kohe kaks ja siis teine leivaviil peale ja kalja-see on kiire ahvatlus!

Allikas: www.kalale.ee


GRILLITUD LINASK

Suveõhtu meeldivaks veetmiseks tuleks kinni püüda üks linask ja ära grillida.
Retsept:linask-1kg-2kg ära puhastada ja maitsestada sidrunipipraga,soola maitse järgi kuid mitte liiga palju, pigistada peale sidrunit ja peale lõigata sibula kettad ning jätta paariks tunniks seisma. Linask pooleks lõigata ,et oleks parem grillida. Enne grillimist panna fooliumi sisse ja kala majoneesiga üle valada, seejärel foolium natuke koomale pealt ja 20minuti pärast on kõigile maitsev roog valmis mida õlle või siidriga nautida. Head valmistamist ja kalaõnne.

Allikas: www.kalale.ee


SÖÖGI-VALMISTAMISE ÕPETUS AASTAST 1908

On kaladel lõpused punased ja silmad punnis ja selged: siis on kalad värsked. On aga lõpused halliks tõmmanud ja silmad tuhmid ja pää sisse vajunud, siis on kalad juba kaua seisnud. Ka seda tuleb vahel ette, et müüjad kala lõpused kunstliku vere ehk muu kraamiga punaseks värvivad, ka sellest võib kala ära tunda kas värske on, kui kala lahti lõigatakse ja kui liha küljeluude külles lahti on, siis ei ole liha enam värske, vaid halb. Ka pääle kudeaega on kala liha halvem, kui enne

IHAS STOOWITUD
Paar noort hästi puhastaud ihast lõigatkse väikesteks tükkideks ja pandakse kastruli sisse. Siis lisatakse sinna juurde mõni tera pipart, paar loorberilehte, veerand naela võid, kolm kooritud sibulat, üks peenikeseks lõigatud sellerii ja üks petersell ja õige vähe vett. Kui keema hakkab, siis segatakse paar lusika täit nisu-püüli jahu korter rõõsa koorega ja kallatakse sinna juurde ja keedetakse kinnikaetult valmis. Nüüd kallatakse sügava liua sisse, raputatakse raiutud peterseli lehti pääle ja lisatakse mõni soola weega keedetud kartohwel juurde.
STERLET A LA RELSON
Kui need kalad eestüki järel on puhastatud,pestud ja praetud,siis lisatakse selle wõi juurde: korter tomati putru, kolm söögi lusiks täit Inglis sojat, paar lusika täit Gabul-soosti, weini klaasi täis Madeira wiina, kolm lusika täit libludeks lõigatud shampignonisid, paar lusika täit pruuni praadi soosti ja aru järele soola. Kui läbi on keenud, siis kallatakse üle selle kala ja antakse pruuniks praetud ümarguseid kartohwlid sinna juurde.
RESTITUD KILUD
Õhukene tükk jämedat leiba praetakse wõi sees panni pääl pruuniks. Nüüd restitakse kümme purgi-kilu kellel pää ja saba on maha lõigatud, kuuma pliidiraua pääl pruuniks ja pandakse selle leiva pääle.

VÄHID SOOSTIGA
Üks kooritud selleri, kaks puhastatud peterseli, kaks kooritud sibulat lõigatakse hästi peeneteks ja keedetakse weerand naela wärske wõiga kastruli sees hästi pehmeks, nüüd lisatakse weel sinna juurde: kaks söögi lusika täit nisupüüli jahu, kolm söögi lusika täit wähiwõid, pool toopi kuuma rammuleent, kolm söögi lusika täit tomati putru, natukene peenikest pipart, pool õlle klaasi Madeirat, napsi klaasi täis konjakit, natukene peenikeseks raiutud peterseli lehti ja aru järele soola ja lastakse läbi keeda.Nüüd pannakse sügaw walge kauss sooja soola weega keedetud wähkisid täis ja kallatakse see soost sinna pääle, ehk antakse kannuga sinna juurde.

Allikas: www.kalale.ee